Четирима адвокати са атакували в съда заповедта на здравния министър Кирил Ананиев, с

...
Четирима адвокати са атакували в съда заповедта на здравния министър Кирил Ананиев, с
Коментари Харесай

Адвокати: Задължителното лечение на хора над 60 години с COVID-19 в болница е злоупотреба

Четирима адвокати са атакували в съда заповедта на здравния министър Кирил Ананиев, с която се дефинира наложителна изолираност и лечение при доказани случаи на COVID-19 за някои случаи.

Хората над 60-годишна възраст, както и за тези с хронични болести, без значение от клиничното протичане на корановируса, са част от тези, които би трябвало да се изолират и лекуват в болница, гласи заповедта.

Така излиза, че съгласно министъра на наложително настаняване в болница и лечение подлежат хора, които нямат аргументи да бъдат лекувани, изобщо или в болнични условия, пише в.Сега.

Със заповедта си министърът е дописал закона. Тя е злоупотреба с право. Той няма право да издава сходна заповед. Тя е оскъдна, тъй като опонира жестоко на конституцията, на Конвенцията за правата на индивида и на Закона за здравето, настояват адвокатите Мария Шаркова, Емилия Недева, Снежана Стефанова и Теодор Стоев пред Върховния административен съд.

Те изясняват, че министърът не може да дефинира групи пациенти по възраст, опция за изолираност или признаци, които да подлежат на наложителна изолираност в болница и болнично лечение. Законът за здравето регламентира, че регистрацията на някого като като пациент става единствено с неговото единодушие, в случай че в закон не е посочено друго, а медицинските действия се реализират след изразено осведомено единодушие. Освен това пациентът когато и да е може да откаже здравната помощ.

Конституцията пък не разрешава принудително лечение или санитарни ограничения, с изключение на в плануваните от закона случаи.

Законът за здравето предвижда задължителна изолираност и/или болнично лечение при холера, чума, вариола, жълта тресчица, вирусни хеморагични тресчици, дифтерия, коремен тиф, полиомиелит, бруцелоза, антракс, малария, тежък изострен респираторен синдром, COVID-19 и туберкулоза с бацилоотделяне. Но не дава право на министъра да определя в кои случаи изолацията е болница и в кои на други места.

За наложителната изолираност и лечение могат да се произнасят само лекарите. Никъде законът не е планувал наложителни критерии като възраст, тип хронични болести, признаци и други общи белези, които не регистрират самостоятелното здравословно положение.

Адвокатите настояват още, че недостатък на заповедта е, че е нестимулирана.

Инфо:дунавмост
Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР